Η χρήση του διαδικτύου έρευνα των μαθητών στο σχολείο μας

Με τον όρο διαδίκτυο εννοούμε ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων για να εξυπηρετούνται εκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως πίσω από το λαμπερό περίβλημα των ηλεκτρονικών επιτευγμάτων κρύβονται και πολλοί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι οι παθήσεις στην σπονδυλική στήλη και αλλού που οφείλονται στην πολύωρη χρήση του Η/Υ. Η παραπληροφόρηση είναι ένας επίσης κίνδυνος. Δεν είναι καν δυνατός ο έλεγχος στο είδος και στην ποιότητα των πληροφοριών. Επιπλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά, απέναντι σε άτομα με σκοπό την ψυχολογική βλάβη.

Μην ξεχνάμε όμως και τους ιούς! Τα κακόβουλα αυτά προγράμματα που εγκαθίστανται στον υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη και ενεργοποιούνται μετά από προγραμματισμένη ή συγκεκριμένη ενέργεια. Πολλές φορές οι ιοί αυτοί ενσωματώνονται σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή προγράμματα.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι και η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και η εξαπάτηση ή ακόμα και η αποπλάνηση ανηλίκων. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο. Θυσιάζουμε πολύτιμο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και προτιμάμε το διαδίκτυο παρά την καταπρόσωπο επικοινωνία,

Υπάρχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα. Προσφέρει ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών και ο χρήστης έχει την ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος την ώρα, το είδος και την πηγή των πληροφοριών του. Επιπλέον έχει βελτιώσει την καθημερινότητά μας καθώς κερδίζουμε χρόνο επιλύοντας διάφορες υποθέσεις μας μέσω υπολογιστή. Εκτός αυτού επιτρέπει την επικοινωνία μέσω διαφόρων εφαρμογών με άτομα που είναι μακριά και η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους θα κόστιζε πολύ. Ακόμα το διαδίκτυο προσφέρεται για εκπαίδευση και σπουδές εξ αποστάσεως.

Συμπερασματικά, μας επιτρέπει να ενημερωνόμαστε ανά πάσα στιγμή για ό,τι γίνεται στον κόσμο γύρω μας. Θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν τονίσουμε το γεγονός ότι προσφέρει λύσεις και στο θέμα της ψυχαγωγίας μας. Μας επιτρέπει να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες κ.α.

Ανακεφαλαιώνοντας βλέπουμε ότι ο ψηφιακός κόσμος μάς προσφέρει πολλά, αλλά κρύβει και παγίδες. Γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με μέτρο.

Χ. Μ.

 

Το διαδίκτυο μάς κάνει να περνάμε το χρόνο μας ευχάριστα και διασκεδαστικά, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Εμένα μου αρέσει να σερφάρω στο διαδίκτυο γιατί μέσα από αυτό  μπορείς να μάθεις, να διασκεδάσεις και να πληροφορηθείς. Μπορείς να κατεβάσεις ταινίες, τραγούδια, παιχνίδια κ.α.

Αν χρησιμοποιείς χωρίς μέτρο το ίντερνετ και χωρίς να έχεις λόγο που είσαι μέσα σ’ αυτό, μπορεί να σου προκαλέσει πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό η χρήση του διαδικτύου πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

Κ. Ν.

 

Το διαδίκτυο ή πιο καλά γνωστό ως Ίντερνετ, είναι το πιο σύγχρονο μέσω επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Πολλοί λένε πώς το διαδίκτυο πιο πολύ βλάπτει, παρά ωφελεί, αλλά εγώ πιστεύω το αντίθετο. Στο ίντερνετ μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα όπως να παίζεις, να μιλάς, να αγοράζεις και από τότε που άρχισαν να βγαίνουν φορητές συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ, μπορείς να παραγγέλνεις και φαγητό.

Όταν βρίσκεσαι σε κάποια αίθουσα αναμονής και περιμένεις, μπορείς με το κινητό σου να μπεις στο ίντερνετ να δεις κάποιο βίντεο ή να διαβάσεις κάποιο ενδιαφέρον άρθρο, ανέκδοτα ή ατάκες για να περάσει η ώρα σου.

Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορείς να στέλνεις μηνύματα σε φίλους δωρεάν. Όταν μπαίνεις μπορείς να αναζητείς πληροφορίες. Έτσι λοιπόν για να τελειώσω θα πω πως το ίντερνετ έχει πολλά οφέλη, αν και βλάπτει την υγεία του ανθρώπου που ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά σε μια οθόνη, ενώ θα μπορούσε να είναι έξω και να κάνει βόλτες στην πόλη μαζί με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Ε. Σ.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι ο υπολογιστής βλάπτει, αλλά έχει και πλεονεκτήματα. Ο υπολογιστής δεν βλάπτει από μόνος του, βλάπτει από την κακή χρήση του χρήστη, δηλαδή από την ώρα που κάθεσαι στον υπολογιστή. Αν τον χρησιμοποιείς πολλές ώρες την ημέρα είναι φυσικό κάποια στιγμή να δημιουργηθούν προβλήματα στα μάτια σου.

Τον υπολογιστή όπως και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο. Στο ίντερνετ μπορείς να δεις ή να διαβάσεις τις τελευταίες ειδήσεις, να δεις έναν αγώνα ή μπεις σε ιστοσελίδες για να παίξεις παιχνίδια.΅Επίσης προσφέρει σημαντική βοήθεια στο σχολείο, αλλά και στη δουλειά των γονιών μου.

Πολλές φορές συνδέω το κινητό μου με τον υπολογιστή και μπαίνω στο ίντερνετ για να κατεβάσω παιχνίδια, μουσική και βίντεο στο τηλέφωνο.

Μ. Π.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς παρακολουθήσαμε στο σχολείο μας μια ωραία παρουσίαση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο την οποία επιμελήθηκαν η κοινωνική λειτουργός του σχολείου μαζί με την δασκάλα μας των υπολογιστών.

Να και ένα ενδιαφέρον Οικογενειακό συμφωνητικό χρήσης internet που μπορείται να συνάψετε με τους γονείς σας.

Συμπεράσματα από την έρευνα στο σχολείο μας για τη χρήση του διαδικτύου.

Από τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων προκύπτουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Όλα σχεδόν τα παιδιά έχουν Η/Υ στο σπίτι τους και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει Η/Υ στο δωμάτιό του.

Συνηθέστερες χρήσεις του διαδικτύου είναι η αναζήτηση πληροφοριών, τα παιχνίδια και το κατέβασμα μουσικής και ταινιών.

 

 

 

 

This entry was posted in Άρθρα, Δημοσκοπήσεις. Bookmark the permalink.